Van dragen naar draven

“Na mijn bevalling wacht ik zes weken voordat ik het hardlopen weer oppak!” heb ik gezegd. Maar niet gedaan… In deze blog een kleine update van zwanger hardlopen naar een hardlopende ‘mem’.

Voor de bevalling

Omdat ik nu eenmaal iemand ben die graag actief is, ben ik dit ook blijven doen tijdens mijn zwangerschap. Tot de 34e week heb ik drie keer in de week hardgelopen. En toen het hardlopen niet meer lekker voelde ben ik overgegaan op twee keer in de week baantjes zwemmen en elke dag een uur wandelen. Dit heb ik tot en met de 41e week kunnen doen. Sterker nog: in de nacht van de bevalling heb ik nog 20 sluit- en spreidsprongen gedaan omdat ik me zo onrustig voelde… 

Tijdens de bevalling

Had ik tijdens de bevalling wat aan mijn goede conditie? Qua uithoudingsvermogen heb ik geen flauw idee. Sommige zitten urenlang in de weeën. Mijn bevalling was kort maar krachtig: binnen 6 uren had ik mijn prachtige dochter Rosa in mijn handen!  Met het persen merkte ik dat mijn longinhoud groot was: in een perswee kon ik op één hap lucht 4 keer persen. In 2 persweeën was het ‘klusje’ geklaard. Verder zal ik niet teveel in details treden, maar heb alles mee mogen maken behalve (gelukkig) een keizersnee. Maar zou het morgen zo weer doen!

Na de bevalling

Na de bevalling had ik heel veel aan mijn conditie. De gynaecoloog dacht dat ik een paar nachten in het ziekenhuis moest blijven gezien mijn ijzerwaarde na het vele bloedverlies. Maar tot zijn verbazing kon ik na 1 nacht al naar huis.

De eerste week was pittig. Alles deed pijn, ik was moe en leerde ondertussen Rosa kennen en zij mij. Na de kraamweek pakte ik het wandelen weer op. Ik begon met een kwartiertje en na een week hield ik het al een uur vol. Samen met de kleine in de kinderwagen of draagdoek. 

Weer hardlopen

Op internet had ik gelezen dat je na 6 weken weer een beetje kunt beginnen met sporten. Afhankelijk van hoe de bevalling ging en hoe je je voelt natuurlijk. Ik was van plan netjes zo lang te wachten, want ik heb geen zin in verzakkingen! Maar ik voel me zo fit dus heb na bijna 5 weken de stoute hardloopschoenen aangetrokken. Meestal ga ik te hard van stapel (ik had al een rondje van 5 kilometer in gedachten) maar wist mezelf in te houden. Uiteindelijk heb ik 3 kilometer gelopen, opgesplitst in 2 keer 1,5 kilometer. Puur op gevoel. Ooh, wat ging het lekker! De dag erna had ik een beetje spierpijn in de liezen. Maar dit smaakt zeker naar meer!

Luister goed naar je lichaam: happy running!

Auteur: runningsamantha

Hardlopende moeder

2 gedachten over “Van dragen naar draven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s