Hardlopen en de griep

Hardlopen en de griep: dat gaat niet goed samen. In deze periode van het jaar liggen de verkoudheden en griepjes weer op de loer…

image

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar soms is je weerstand net niet voldoende om de ziektekiemen te kunnen weren. Helaas zo ook bij mij. Ik ben een week bedlegerig geweest. Wat doet dat met je lichaam?
Je lichaam is door het ziek zijn verzwakt en heeft tijd nodig om te herstellen. Als je te hard van stapel loopt, zal het uiteindelijk alleen maar langer duren voordat je weer helemaal back on track bent. Klopt, want ik dacht er na drie dagen weer te zijn en na de (rustige) training kreeg ik wéér koorts…

Wanneer kun je dan wel weer sporten?
Voor een verantwoord sportadvies kun je gebruik maken van de “neck-check”. Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste 2-3 dagen wel op een lager pitje. Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen e.d., dan is het advies om niet te sporten. Als vuistregel kan aangehouden worden: voor elke zieke dag mag je twee dagen niet trainen/sporten. Het idee om toch te gaan sporten “om de ziekte er uit te zweten” blijkt een fabeltje te zijn.

Voor mij zou dit dus betekenen dat ik twee weken (!) niet mag sporten. Dit gaat mij wat te ver, want ik voel me fit genoeg om weer te hardlopen. Maar voor ik dit ging doen, heb ik eerst vijf kilometer gewandeld. Dit ging goed. Een dag later vijf kilometer gelopen en gister een duurloopje gedaan van negen kilometer. Ik kan wel merken dat een week op bed liggen niet echt bevorderlijk is voor je spieren, maar die worden wel weer sterker. En hopelijk kan straks het gas er weer op!

Happy running!

Auteur: runningsamantha

Hardlopende moeder

2 gedachten over “Hardlopen en de griep”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s