Whoop whoop!

In mijn vorige blog schreef ik dat als je net begint met hardlopen niet teveel moet trainen in een week. Het lichaam moet nog wennen aan de activiteit. Maar hoe snel moet je dan lopen?

running-498257_1280

Toen ik 16 jaar was en even ‘atletiekclubloos’ was, liep ik voor mezelf 2 keer in de week. 1 keer 5 kilometer en in het weekend een mooi rondje langs de ‘Witte en Zwarte Brekken‘ van 9 kilometer. Ik had toen nog geen hypermodern sporthorloge, maar wel een horloge met een stopwatch. Ik probeerde iedere training het rondje steeds sneller te lopen. Maar op een gegeven moment werd ik niet meer sneller. Het werd steeds zwaarder. In die tijd had ik ook last van blessures. Ik putte mijn lichaam uit.

Nu ziet mijn trainingsweek er heel anders uit: ik loop tot 80 procent op een voor mij rustig tempo. Dit is goed voor het aërobe vermogen (vermogen om zuurstof naar de werkende spieren te krijgen en om koolzuur af te voeren), je spierstelsel en het maakt je botten sterker. Daarnaast helpen ze je meer calorieën te verbranden en te herstellen van een zware training. Iets wat ik 10 jaar geleden miste…

stopwatch-259303_1280

Met baantrainingen vlieg ik voorbij met snelheden rond de 16 km/ph, maar als je me ziet hardlopen op straat, zal ik rond de 10 km/ph lopen. Ik kan dan nog praten en ben niet buiten adem.

Iemand die net begint met hardlopen, zal lager zitten in snelheid om dan nog rustig te kunnen ademhalen. Maar is dit erg? Je wordt vanzelf sneller, maar doe het wel op de verstandige manier. Anders race je jezelf voorbij.

Wil je weten wat jouw ideale trainingstempo is? Op de site van Runner’s World vind je een calculator. Happy running!

Auteur: runningsamantha

Hardlopende moeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s