Hoe vaak moet je trainen per week?

Mensen vragen vaak aan mij hoeveel ik train. Ik train 4 keer in de week. ‘Zo, dat is veel!’ krijg ik dan te horen. Ik ervaar dit niet als veel. Hardlopen vind ik zó lekker en gaat mij gemakkelijk af. En als je net als mij een doel hebt om een snelle vijf kilometer te rennen, is vier keer in de week een mooi streven.

Wat is jouw doel?

Als jij je conditie wilt opbouwen dan is twee keer in de week hardlopen het minimum. Door de continuïteit verkrijg je positieve effecten: je krijgt een beter uithoudingsvermogen en je versterkt het immuunsysteem. Als je wedstrijden wilt gaan lopen, is drie keer in de week het minimum.

Hoe ziet zo’n week eruit?

Als je net begint met hardlopen, is het verstandig om niet te vaak in de week te gaan trainen. Je lichaam zal moeten wennen aan de inspanning. Door na de training één of twee dagen te herstellen, zullen je spieren sterker worden en het uithoudingsvermogen groter. Zo zijn ze beter bestand tegen de ‘klappen’ voor de volgende training. Dit heet ‘supercompensatie’.

supercompensatie

Als je te lang wacht met de eerstvolgende training, daal je weer tot je beginniveau. En dat zou zonde zijn, toch?

Op het internet zijn er genoeg schema’s te vinden en ‘Evy’ is bij iedereen nu ook wel bekend. Zo’n schema zorgt ervoor dat je niet te hard van stapel loopt en brengt continuïteit aan. Aan jou om het op te brengen vol te houden! Als je dit lastig vindt, dan kun je je inschrijven voor een wedstrijd. Of je schrijft je in bij een ‘Start to run’-groepje. Óf je leest mijn blog 😉

Auteur: runningsamantha

Hardlopende moeder

Eén gedachte over “Hoe vaak moet je trainen per week?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s